Καρδιοτοκογραφία

Η καρδιοτοκογραφία (NST) αποτελεί εξέταση, που βασίζεται στην σύγχρονη καταγραφή του βασικού εμβρυικού καρδιακού ρυθμού και της δραστηριότητας του μυομητρίου κατά το 3ο τρίμηνο της κυήσεως, με ειδικά όργανα, τους καρδιοτοκογράφους. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την ενδομήτρια κατάσταση του εμβρύου, αξιολογώντας δεδομένα, που αναφέρονται στην αντίδραση του εμβρύου στην συσταλτικότητα της μήτρας.

Για παράδειγμα μπορούμε να αποφανθούμε για την εμβρυική βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία κατά το χρονικό διάστημα πρίν, κατά και μετά από μια συστολή του μυομητρίου. Κατά την εξέταση αυτή, που διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, η έγκυος βρίσκεται σε κατάκλιση και συνδέεται με τις δύο κεφαλές του καρδιοτοκογράφου ως εξής: η μία κεφαλή εφάπτεται στο δέρμα στο άνω επίπεδο της κοιλιάς (στον πυθμένα της μήτρας) για να ανιχνεύει τις συστολές της μήτρας, ενώ η άλλη εφάπτεται στο σημείο καλύτερης ακρόασης των εμβρυικών καρδιακών παλμών. Ετσι συνάγουμε συμπεράσματα για το εάν το έμβρυο «νιώθει άνετα ή όχι» μέσα στη μήτρα.

Non Stress Test

Ενδείξεις για την εφαρμογή της καρδιοτοκογραφίας ηρεμίας (Non Stress Test) αποτελούν:

  1. η υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου,
  2. η προεκλαμψία και η χρόνια υπέρταση,
  3. ο σακχαρώδης διαβήτης,
  4. η ελαττωμένη δραστηριότητα του εμβρύου,
  5. η κύηση που διαρκεί πάνω από 40 εβδομάδες,
  6. το ιστορικό ενδομητρίου θανάτου εμβρύου,
  7. η >35 ετών ηλικία της μητέρας,
  8. η διαπίστωση ελαττωμένων εμβρυικών κινήσεων
  9. η παρουσία άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Το ιατρείο διαθέτει το συγχρονο καρδιοτοκογραφο, ο οποίος είναι ασύρματος, φορητός και έχει τη δυνατότητα καταγραφής καρδιακών παλμων και μητρικων συσπάεων για 23 συνεχόμενες ωρες σε χωρο εκτός ιατρείου (πχ στο σπίτι). Έτσι δίνεται η δυνατότητα ανίχνευσης πρόωρων συστολων και έναρξη πρωόρου τοκετού .ωστε να μπορέσουμε έγτκαερα να τον προλάβουμε με κατάλληλη θεραπεία.

Posted on 11/09/2014 in Παροχές Ιατρείου

Share the Story

Back to Top