Μητρικός Θηλασμός

Στις μέρες μας ο μητρικός θηλασμός κερδίζει ολοένα έδαφος μιας και θεωρείται πια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και άλλες οργανώσεις υγείας ως τον ιδανικότερο τρόπο διατροφής του νεογνού. Εντούτοις παρά τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα μεγάλο ποσοστό των γυναικών εξακολουθεί να μην θηλάζει. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην ελλειπή ενημέρωση των γυναικών καθώς και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για σωστή συμβουλευτική στην κύηση και στη λοχεία καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Αρχικά λοιπόν ας δούμε για άλλη μια φορά τι προσφέρει το μητρικό γάλα και ας αφήσουμε τη δικαιολογία που συχνά ακούγεται « και εμείς τι πάθαμε που μεγαλώσαμε με φόρμουλα; Έτσι λοιπόν όπως φροντίζουμε με μεγάλη επιμέλεια τα ρούχα, το δωμάτιο, τη βάπτιση, τη μόρφωση κ.λ. του μωρού μας έτσι πρέπει να φροντίσουμε την τροφή του μικρού μας τους πρώτους μήνες, που είναι βασικοί για την μετέπειτα εξέλιξη του, και όχι να του δίνουμε με ευκολία τυποποιημένες ‘κονσέρβες’. Η παραπληροφόρηση δυστυχώς έχει δημιουργήσει μια φοβία γύρω από τον θηλασμό ενώ οι λάθως τεχνικές κάνουν τον θηλασμό αφόρητο για τις γυναίκες.

Προτερήματα μητρικού γάλακτος

  1. Ιδανική σύνθση γάλακτος για τη σωματική του ανάπτυξη
  2. Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων και αντιφλεγμονωδών παραγόντων, με αποτέλεσμα την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και από ιώσεις.
  3. Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και προστασία από αναιμίες
  4. Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων. Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή, καθώς τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότα λευκωμάτων από το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά
  5. Ασηπτες συνθήκες σίτισης και σωστή θερμοκρασία χορηγούμενου γάλακτος, καθώς το μητρικό γάλα χορηγείται απ΄ευθείας από το μαστό της μητέρας
  6. Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
  7. Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη
  8. Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου
  9. Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες
  10. Μείωση της τερηδόνας
  11. Πρόληψη παχυσαρκίας
  12. Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
  13. Η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας, όπως είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, η δυσανεξία στο γάλα αγελάδος, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, οι χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού, η σηψαιμία, η ανεπάρκεια της I.G.A ανοσοσφαιρίνης, η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  14. Συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους λόγω ειδικής ορμόνης που περιέχει
  15. Συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία λόγω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό.

Για τη μητέρα

  1. Ταχεία παλινδρόμηση της μήτρας της λεχωίδας
  2. Προστασία από καρκίνο του μαστού
  3. Μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου
  4. Προστασία από οστεοπόρωση
  5. Σε σημαντικό ποσοστό (75%) προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη
  6. Ευκολότερη απώλεια του βάρους, που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη, καθώς το αποθηκευμένο λίπος καίγεται για την παραγωγή γάλακτος
  7. Ψυχική ολοκλήρωση ως γυναίκα-μητέρα
  8. Ευκολία στη σίτιση του παιδιού
  9. Οικονομία

Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι μια συνάντηση κατά τον όγδοο μήνα της κύησης με την μαία-σύμβουλο γαλουχίας που συνεργάζεται με το ιατρείο για να πάρετε πληροφορείες για το τι πρέπει να κάνετε για αποφύγετε συχνά λάθη που γίνονται κατά τον θηλασμό. Η γνωριμία είναι απαραίτητη διότι μετά τον τοκετό μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι πριν τον τοκετό η γυναίκα είναι πολλή πιο δεκτική στις πληροφορίες ενώ μετά τη γέννα και κάτω από το stress του πρώτου παιδιού και την απότομη αλλαγή του ορμονικού προφίλ η γυναίκα δυσκολεύεται να άκουσει κάθε νέα πληροφορία.

Επίσης αν υπάρχουν θέματα όπως εισέχουσες ή επίπεδες θηλές, τότε θα πρέπει να γίνει ειδική προετοιμασία των θηλών κατά την εγκυμοσύνη. Το άχγος είναι κακός προγνωστικός παράγοντας και στον τοκετό και στο θηλασμό. Για αυτό μόνο και μόνο η ‘γνώση’ θα σας χαλαρώσει. Η καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας που επιλέξατε είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να σας βοηθήσει. Υπομονή και επιμονή σίγουρα θα χρεαστείτε στη λοχεία αλλά να θυμάστε ότι αυτές είναι περαστικές δυσκολίες. Θα διαπιστώσετε ότι τις πρώτες 40 μέρες θα είναι μια περίοδος γνωριμίας με το παιδί σας και μετά ο θηλασμός θα είναι πολύ εύκολος. Μπορεί βέβαια να είστε και από τις τυχερές που όλα θα πηγαίνουν ρολόι από την αρχή. Επίσης σιγουρευτείτε ότι ο μελλοντικός παιδίατρος σας θα σας στηρίξει στο θηλασμό.

Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε ότι όλα τα προβλήματα πάνω στο θηλασμό έχουν τη λύση τους!