Ενδοσκοπική χειρουργική

Η Λαπαροσκόπηση μαζί µε την Υστεροσκόπηση αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η ετοιμολογία της ενδοσκόπησης φανερώνει ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην επισκόπηση µε τηλεσκοπική κάμερα των έσω οργάνων, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται µε επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις γυναικολογικές επεμβάσεις. Ο ιατρός Δρ. Κουμπής Χρυσοβαλαντης έχει την απαραίτητη εμπειρία να καλύψει με επιτυχία τέτοιου είδους επεμβάσεων.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η λαπαροσκοπική χειρουργική όπως και εξέλιξή της (ρομποτική χειρουργική) αποτελούν σύγχρονες μεθόδους ελάχιστης παρέμβασης στο σώμα της ασθενούς. Η επέμβαση διενεργείται από 3-4 πολύ μικρές οπές στην κοιλιά της ασθενούς, με τη χρήση κάμερας και πολύ λεπτών εργαλείων. Χάρη σε αυτή την τεχνική, προσφέρεται στην ασθενή μια χειρουργική επέμβαση με εντυπωσιακά ταχύα ανάρρωση, σχεδόν αναίμακτη, χωρίς μεγάλες και αντιαισθητικές τομές.Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιηται για:

 1. Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος, ή για διερεύνηση υπογονιμότητας
 2. Πλαστική σαλπίγγων
 3. Διάγνωση και θεραπεία έκτοπης κύησης
 4. Ινομυώματα μήτρας
 5. Κύστεις ωοθηκών και σαλπίγγων
 6. Διάγνωση και θεραπεία ενδομητρίωσης σε όλα τα στάδια (η σοβαρή ενδομητρίωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σχεδόν αποκλειστικά λαπαροσκοπικά, και όχι με ανοιχτό χειρουργείο).
 7. Υστερεκτομές, ολική, ή μερική αφαίρεση της μήτρας
 8. Καρκίνος μήτρας. Λαπαροσκοπικός λεµφαδενικός καθαρισμός πυέλου σε ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά
 9. Πτώση-χαλάρωση της μήτρας. Λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο.

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση: Είναι η μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το εσωτερικό της μήτρας της γυναίκας. Συνήθως δεν χρειάζεται αναισθησία και είναι πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή. Πολλες φόρες όμως λόγω της υπόψιας ότι υπάρχει παθόλογια στο ενδομήτριο γίνεται χρήση απευθείας του χειρουργικού υστεροσκοπίου για πίο άμεση και ριζική αντιμετώπιση αν τελικα χρειαστεί.

Επεμβατική Υστεροσκόπηση: Είναι η μέθοδος που γίνεται υπό γενική αναισθησία (Μέθη) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για:

 1. Πολύποδες
 2. Λύση συμφύσεων
 3. Διάφραγμα μήτρας
 4. Ινομυώματα
 5. Βιοψία υπό οπτικό έλεγχο, όπως και θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου σε αιμορραγίες της μήτρας, πολύ συχνές στην κλιμακτήριο, ή στην εμμηνόπαυση.

Ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πάρα πολύ λεπτό εργαλείο μαζί με την κάμερα, βλέπει ακριβώς τη θέση του μορφώματος και το αφαιρεί από τον κόλπο, χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιά. Η Υστεροσκόπηση είναι μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μοναδική και αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εσωτερικού τμήματος της μήτρας. Η ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο πέραν της μίας ώρας μετά την επέμβαση, και επιστρέφει στις δραστηριότητές της την επόμενη μέρα, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.