Κύηση – Κατά την προσπάθεια

Η σημαντικότητα του σωστού συγχρονισμού

Το ένα στα δύο ζευγάρια μπορεί να προσπαθεί να συλλάβει τις λάθος ημέρες του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας  γιατί δεν γνωρίζει πότε είναι οι κατάλληλες μέρες (γόνιμες) στον   έμμηνο κύκλό της .
Υπάρχουν μόνο μερικές ημέρες (τυπικά 6) σε κάθε κύκλο που μπορείτε να μείνετε έγκυος, οι ημέρες πριν και κατά την ίδια την ημέρα της ωορρηξίας. Οπότε είναι βασικό να γνωρίζετε πότε είναι αυτές οι ημέρες στον κύκλο σας εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Τι είναι η ωορρηξία;

Ωορρηξία ονομάζεται η διαδικασία που συμβαίνει μία φορά σε κάθε έμμηνο κύκλο όταν απελευθερώνεται από την ωοθήκη ένα ωάριο. Αυτό συμβαίνει περίπου 12 έως 16 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου σας (σε τυπικό εμμηνορυσιακό κύκλο).

Τα ωάρια περιέχονται στις ωοθήκες. από τα ωάρια μεγαλώνει και ωριμάζει.
Κατά την ωορρηξία, ο οργανισμός με τη βοήθεια των οιστρογόνων , κάνουν πιο παχύ το εσωτερικό στρώμα της μήτρας και βοηθά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για το σπέρμα.
Τα υψηλά οιστρογόνα προκαλούν την της ορμόνης LH (Ωχρινοτρόπος Ορμόνη) και έτσι απελευθέρωνεται του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη – αυτό είναι η ωορρηξία.

Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο μέχρι 24-36 ώρες μετά την ωορρηξία. Αν δεν γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο (εσωτερικό τμήμα της μήτρας) μήτρας αποβάλλεται (το ωάριο χάνεται μαζί με αυτό) και ξεκινά η περίοδoς. Αυτό αποτελεί την έναρξη του επόμενου έμμηνου κύκλου.

Το σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ενεργό μέχρι και πέντε ημέρες.

Το συνολικό “παράθυρο γονιμότητας”, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής τόσο του σπέρματος όσο και του ωαρίου, είναι περίπου 6 ημέρες.

Οπότε για να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να έχετε σεξουαλική επαφή στις γόνιμες ημέρες σας ενώ αν δυσκολευτείτε μπορείτε με υπερηχογραφικό έλεγχο να βρείτε τις δικές σας γόνιμες ημέρες.